Detoks sokowy to dieta, w której tradycyjne posiłki zastąpiliśmy świeżo wyciskanymi sokami warzywno-owocowymi. Taki rodzaj odżywiania stabilizuje wagę i oczyszcza organizm ze złogów i toksyn. Nasze soki wzbogacamy o dodatki superfoods takie jak moringa, spirulina, imbir i kurkuma.
Starannie dobieramy warzywa, owoce, zielone pędy i inne dodatki gwarantując że każdy zestaw zwiera niezbędne dla poprawienia metabolizmu minerały, mikroelementy, witaminy, kwas foliowy, koenzym Q, cholinę (tabela wartości odżywczych Danielle Omar) oraz przeciwutleniacze. Tak skomponowane zestawy detoksu sokowego wzmacniają organizm, przeciwdziałają procesom starzeniowym, zapobiegają powstawaniu komórek rakowych oraz usprawniają trawienie, czego efektem jest dobre samopoczucie.
Nasze soki wyciskamy metodą cold press, która polega na wyciskaniu surowych i wychłodzonych produktów zimnym ostrzem wykonanym z materiałów pozbawionych rakotwórczych substancji. Niska temperatura pozwala na zachowanie wszystkich składników odżywczych. Sok otrzymany tą metodą gwarantuje naturalny, wyrazisty smak, zachowanie wszystkich składników odżywczych, naturalną słodycz bez cukru.
Soki oczyszczają organizm
Detoks sokowy da Twojemu układowi trawiennemu odpoczynek od codziennej, nie zawsze łatwej pracy, pozwoli oczyścić się z zagrażających zdrowiu złogów.
Przed rozpoczęciem detoksu sokowego
Przygotuj swój organizm na zdrową dawkę energii, ogranicz spożywanie przetworzonej żywności, słodyczy i mięsa. W czasie trwania detoksu sokowego pij codziennie 2 l płynów w postaci ciepłej herbaty zielonej, ziołowej lub owocowej lub niegazowanej wody. Lepszą przyswajalność zapewni również trochę relaksu.
Przykładowe menu
Soki można spożywać w innej kolejności.
Superdodatki
Nasz detoks sokowy wzbogacamy o dodatki o niesamowitych właściwościach, aby poza oczyszczeniem wzmocnić organizm.
Dzika róża bardzo bogata w witaminę C, wzmacnia odporność, kondycję skóry i stawów, chroni przed wolnymi rodnikami, wspomaga działanie układu nerwowego oraz wchłanianie kwasu foliowego i żelaza. Dodajemy ją do każdego posiłku.
Moringa bardzo bogata w żelazo, potas i białko, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, krążenie i pracę serca, pozytywnie wpływa na zdrowie kości, przeciwdziała zmęczeniu, wspomaga odporność.
Kurkuma pobudza wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych, działa antybakteryjnie i rozkurczająco, zapobiega powstaniu schorzeń bakteryjnych i grzybicznych.
Spirulina zawiera bardzo dużo białka, jest źródłem wielu witamin i cennych składników, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, działa przeciwzapalnie, oczyszczająco, spowalnia proces starzenia.
Imbir wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy, działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia, oraz zwiększa wydzielanie śliny.