Warzywa kiszone
Kiszonki mają nieocenioną wartość dla organizmu, przede wszystkim są wspaniałym probiotykiem i dostarczają witamin B1, B2 i B3, są też dość dobrym źródłem witamin, A, C, E, K oraz potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia. Dla nas najważniejsze jest to, że są pyszne. Produkowane w tradycyjny sposób, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Polecane do wzbogacenia diety lub podczas postu warzywno-owocowego dr Ewy Dąbrowskiej. Nasze kiszonki, warzywa marynowane oraz blanszowane są dostepne w diecie dr Dąbrowskiej w słoikach.
Warzywa marynowane
Bogactwem naszych warzyw marynowanych jest ocet jabłkowy, który reguluje poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na cholesterol, pobudza trawienie i reguluje kwasowość soków żołądkowych. Część z nich słodzimy sokiem, aby można było je spożywać w celu urozmaicenia postu warzywno-owocowego dr Ewy Dąbrowskiej. Po zjedzeniu warzyw pozostały płyn można pić rozcieńczony z wodą na czczo przed posiłkiem.
Ocet
Ocet jabłkowy jest pozyskiwany z jabłek pod wpływem bakterii z rodziny Acetobacter. Ocet jabłkowy jest prawdziwym fenomenem obniża cholesterol, obnża ryzyko chorób serca, reguluje poziom glukozy, rozcieńczony z wodą może być używany jako kosmetyk (płukanka do włosów, tonik), przydatny w płukankach na ból gardła. Nasz ocet jest robiony w pełni naturalnie z całych jabłek, niefiltrowany i naturalnie mętny. Nie dodajemy konserwantów ani barwników. Ocet zawiera matkę octową, co powoduje, że może się zbierać osad (o galaretowatej strukturze), ale zawiera najwięcej dobroczynnych substancji.
Poniżej przykładowy skład naszych produktów kiszonych i marynowanych. Marynaty są słodzonej sokiem.
Brokuł kiszony lub marynowany w occie jabłkowym
Kalafior kiszony lub marynowany w occie jabłkowym
Marchew kiszona lub marynowana w occie jabłkowym
Rzodkiew biała kiszona lub marynowana w occie jabłkowym
Seler kiszony lub marynowany w occie jabłkowym
Rzodkiewka kiszona lub marynowana w occie jabłkowym
Jabłko kiszone lub marynowane w occie jabłkowym
Ocet jabłkowy z matką 235 ml