Warzywa kiszone
Kiszonki mają nieocenioną wartość dla organizmu, przede wszystkim są wspaniałym probiotykiem i dostarczają witamin B1, B2 i B3, są też dość dobrym źródłem witamin, A, C, E, K oraz potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia. Dla nas najważniejsze jest to, że są pyszne. Produkowane w tradycyjny sposób, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Polecane do wzbogacenia diety lub podczas postu warzywno-owocowego. Nasze kiszonki, warzywa marynowane oraz blanszowane są dostepne w diecie dr Dąbrowskiej w słoikach.
Warzywa marynowane
Bogactwem naszych warzyw marynowanych jest ocet jabłkowy, który reguluje poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na cholesterol, pobudza trawienie i reguluje kwasowość soków żołądkowych. Część z nich słodzimy sokiem, aby można było je spożywać w celu urozmaicenia postu warzywno-owocowego dr Dąbrowskiej. Po zjedzeniu warzyw pozostały płyn można pić rozcieńczony z wodą na czczo przed posiłkiem.
Warzywa blanszowane z chilli lub imbirem
Warzywa blanszowane są w dwóch wersjach z dodatkiem rozgrzewającego chilli lub niepowtarzalnie świeżego imbiru. Część z nich słodzimy sokiem, aby można było je spożywać w celu urozmaicenia postu warzywno-owocowego dr Dąbrowskiej.
Ocet
Ocet jabłkowy jest pozyskiwany z jabłek pod wpływem bakterii z rodziny Acetobacter. Ocet jabłkowy jest prawdziwym fenomenem obniża cholesterol, obniża ryzyko chorób serca, reguluje poziom glukozy, rozcieńczony z wodą może być używany jako kosmetyk (płukanka do włosów, tonik), przydatny w płukankach na ból gardła. Nasz ocet jest robiony w pełni naturalnie z całych jabłek, niefiltrowany i naturalnie mętny. Nie dodajemy konserwantów ani barwników. Ocet zawiera matkę octową, co powoduje, że może się zbierać osad (o galaretowatej strukturze), ale zawiera najwięcej dobroczynnych substancji.