Dieta dr Dąbrowskiej post

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Oczyść swój organizm i odzyskaj równowagę. Post warzywno- owocowy dr Ewy Dąbrowskiej nie jest dietą odchudzającą, choć wiąże się z utratą wagi, uruchamiając te same procesy co dieta ketogeniczna. Dzięki temu spalaniu ulega tkanka tłuszczowa, a nie mięśnie. Przed rozpoczęciem postu zalecamy konsultację u lekarza przeszkolonego w zakresie stosowania diety dr Ewy Dąbrowskiej.

Koncepcja żywienia według dr Ewy Dąbrowskiej składa się z kilku etapów, przejście przez wszystkie z nich pozwala uzyskać długofalowe korzyści w zakresie profilaktyki, ale także leczenia chorób.

Więcej na temat diety dr Dąbrowskiej na naszym blogu (link).

Przygotowanie do postu

Zanim rozpoczniecie swoją podróż w świat oczyszczania organizmu zalecamy przez kilka poprzedzających dni wyeliminować żywność przetworzoną, mięso, nabiał oraz nietolerancje pokarmowe. Ogranicz picie kawy. Zadbaj o nawodnienie organizmu i wzbogać każdy posiłek o warzywa.

Etap 1 - Post

Na tym etapie przygotowujemy dla Was posiłki złożone z warzyw ubogich w substancje odżywcze, co powoduje rozpoczęcie oczyszczania i przywracania równowagi. Nasza dieta składa się z następujących posiłków:

zakwas – do wypicia przed śniadaniem,

śniadanie – świeże warzywa, kiszone warzywa, marynowane warzywa,

zupa – pyszna, ugotowana na wywarze warzywnym,

obiad – warzywa gotowane w towarzystwie surowych w formie sałatek, surówek,

podwieczorek - sok warzywno-owocowy,

kolacja – warzywa pieczone, sałatki, warzywa faszerowane wraz ze świeżymi warzywami.

Kolejność może być inna niż zaproponowana przez nas. W menu znajdziecie warzywa (korzeniowe, kapustne, cebulowe, dyniowate, liściaste psiankowate) oraz wybrane owoce. Zgodnie z założeniami dr Ewy Dąbrowskiej najbardziej optymalny czas postu to od 2 do 6 tygodni.

Kliknij, aby zamówić

Dostawy diety pudełkowej

Posiłki dostarczamy codziennie (poza niedzielą i świętami) w godzinach 02:00 - 08:00, dostawa na niedzielę przyjeżdża z sobotnią. Nie ma możliwości umówienia dostawy na konkretną godzinę. Obszar naszych dostaw: Szczecin, Mierzyn, Ostoja, Ustowo i Bezrzecze.  

Więcej informacji

zapraszamy na stronę internetową Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej lub prosimy o kontakt mailowy: biuro@zdrowazywnosc.info.pl. Uwagi i opinie prosimy kierować bezpośrednio do nas lub do Instytutu: opinie@ewadabrowska.pl lub bezposrednio do nas.

Przeciwwskazania do stosowania postu warzywno-owocowego:

Ciężka depresja, przyjmowanie leków obniżających odporność (sterydy, cytostatyki) lub chemioterapii, stany po przeszczepach narządów, niewydolność nadnerczy, wyniszczenie organizmu w przebiegu nowotworu, marskość wątroby, dializa nerek, nadczynność tarczycy, cukrzyca typu I, strach przed dietą i ograniczeniem posiłków.

Przykładowe menu tygodniowe

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Niedziela

zakwas z buraków

zakwas z buraków zakwas z buraków zakwas z buraków zakwas z buraków zakwas z buraków zakwas z buraków

sałatka z kiszonych warzyw,

ogórek,

świeże warzywa

kapusta kiszona z tartą cukinią,

sałatka ze świeżych warzyw,

ogóek

ogórek kiszony z rzodkiewką,

surówka z marchwi,

pomidor

ogórek kiszony z koperkiem,

słupki warzywne,

pomidor

kapusta kiszona z zakwasem,

ogórek,

sałatka ze świeżych warzyw

warzywa kiszone,

świeże warzywa,

ogórek

ogórek kiszony,

świeże warzywa,

pomidor

krem z zielonych warzyw ze szpinakiem krem z pomidorów zupa minestrone zupa porowa krem zupa tajska krem z białych warzyw barszcz ukraiński

szpinak z warzywami,

seler pieczony z dynią,

surowe warzywa

bigos,

gotowana rzodkiew z marchewką, 

świeże warzywa

sos cebulowo-śliwkoay,

gotowana marchew z kalarepą,

surowe warzywa

pomidor ze szpinakiem,

świeże warzywa,

gotowana cukinia

dyniowe curry,

gotowany kalafior z kapustą

talarki świeżych warzyw

sos z ogórka kiszonego,

gotowana papryka z brokułem,

świeże warzywa

sos masala,

gotowany buraj z cukinią

surowe warzywa

sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy

warzywa pieczone,

pomidory pieczone z oregano,

świeże warzywa

brokuł gotowany

pieczona cebula,

surowe słupki warzywne

burak faszerowany,

pasta białą,

świeże warzywa

trzy surówki

cukinia pieczona w soku pomarańczowym,

katchup paprykowy,

surowe krążki

pomidory faszerowane,

pueczony brokuł, 

warzywa kiszone

pasta z zielonych warzyw,

pieczona dynia,

świeże warzywa

* - menu może ulec zmianie

Przykładowa dzienna kaloryczność:

kCal 836 Węglowodany 163 [g]
Tłuszcze nasycone 0,62 [g] Sól 4,1 [g]
Błonnik 25,5 [g] Tłuszcz  5,2 [g]
Białko 31,6 [g] Cukier 61,2 [g]