Dodatki

Moringa zwana jest także "cudownym drzewem".

Pierwotnie roślina ta wywodzi się z Indii, ale współcześnie występuje na terenie całej Azji, Afryki i Ameryki Południowej, zawiera ona większość aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, ponadto:

  • dzięki o 25 razy wyższej zawartości żelaza niż w szpinaku wspomaga krążenie i wytwarzanie czerwonych krwinek, a ponadto jest niezwykle przydatna dla organizmu po wysiłku fizycznym
  • posiada 17 razy więcej białka niż mleko, co wpływa pozytywnie na zdrowie kości, zębów czy paznokci
  • 15 razy więcej potasu od bananów sprawia, że serce pracuje lepiej, a ponadto wpływa to korzystnie na zmęczenie
  • witaminy A, C i E pomagają zachować zdrowy i świeży wygląd skóry i wspomagają funkcjonowanie naturalnego systemu odpornościowego
  • 46 zawartych w niej antyoksydantów wpływa pozytywnie na wchłanianie witamin i minerałów przez organizm

Reishi jest nazywany boskim grzybem nieśmiertelności.

Ma szerokie spektrum użycia. Najwięcej ze większości grzybów wzmacnia Zheng Qi (możemy też powiedzieć żywotność, siłę życia, odporność na środowisko itp.). Dlatego jest najczęściej używanym grzybem przy problemach onkologicznych, a poza tym:

  • ogólne wzmocnienia układ odpornościowy
  • terapia przy alergii
  • wsparcie stanu zdrowia fizycznego i psychicznego
  • uzupełniające leczenie przy raku
  • wsparcie serca i krążenia
  • naturalny środek przeciw starzeniu
  • pomoc w zaburzeniach snu, niepokoju nerwowym i wyczerpaniu
  • uzupełnienie terapii przy zaburzeniach wątroby.

Spirulina to mikroskopijna alga z gromady sinic.

Której pozytywne właściwości doceniali już Aztekowie. Białko stanowi 60-70% masy spiruliny, dzięki czemu alga ta jest zwana zielonym mięsem. W jej skład wchodzą też beta-karoten, kwas foliowy, kwas linolenowy GLA, sprzężony kwas linolowy CLA, bioflawonoidy, żelazo, mangan, cynk, miedź i selen. Spirulina jest źródłem witamin A, C, D, E, K i z grupy B.

Spirulinę poleca się stosować osobom cierpiącym na anemię, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek. Jest dobrym uzupełnieniem diety dla wegetarian ze względu na dużą zawartość białka.

Fitocyjanina, czyli niebieski barwnik występujący w spirulinie, ma właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Alga może przyczynić się do oczyszczenia organizmu u osób często przyjmujących leki, a regularne przyjmowanie spiruliny ma spowalniać procesy starzenia.

Imbir - korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas, jest on również cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Imbir zmniejsza też lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów, obniża ciśnienie i stężenie cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, poprawia też ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. Imbir pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia, oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia łagodząc mdłości w czasie chemiooterapii.

Kurkuma pierwsze wzmianki o zastosowaniu kurkumy datuje się na 600 r. p.n.e. Wielu dawnych chińskich i indyjskich medyków doceniało kurkumę ze względu na jej właściwości pobudzające wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działając antybakteryjnie i rozkurczająco tym samym pozytywnie wpływając na stan osób cierpiących na dolegliwości trawienne, schorzenia wątroby czy trzustki. Według badań naukowców z USA i uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma także zapobiega powstaniu schorzeń bakteryjnych i grzybicznych.