Warzywny detoks

Zapraszamy do skorzystania z naszej promocji na Grouponie link

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Oczyść swój organizm i odzyskaj równowagę. Post warzywno- owocowy dr Ewy Dąbrowskiej nie jest dietą odchudzającą, choć wiąże się z utratą wagi, uruchamiając te same procesy co dieta ketogeniczna. Dzięki temu spalaniu ulega tkanka tłuszczowa, a nie mięśnie. Przed rozpoczęciem postu zalecamy konsultację u lekarza przeszkolonego w zakresie stosowania diety dr Ewy Dąbrowskiej.

Koncepcja żywienia według dr Ewy Dąbrowskiej składa się z kilku etapów, przejście przez wszystkie z nich pozwala uzyskać długofalowe korzyści w zakresie profilaktyki, ale także leczenia chorób.

Przygotowanie do postu

Zanim rozpoczniecie swoją podróż w świat oczyszczania organizmu zalecamy przez kilka poprzedzających dni wyeliminować żywność przetworzoną, mięso, nabiał oraz nietolerancje pokarmowe. Ogranicz picie kawy. Zadbaj o nawodnienie organizmu i wzbogać każdy posiłek o warzywa.

Etap 1 - Post

Na tym etapie przygotowujemy dla Was posiłki złożone z warzyw ubogich w substancje odżywcze, co powoduje rozpoczęcie oczyszczania i przywracania równowagi. Nasza dieta skład.a się z 4 głównych posiłków, soku owocowo-warzywnego oraz zakwasu buraczanego. W menu znajdziecie warzywa (korzeniowe, kapustne, cebulowe, dyniowate, liściaste psiankowate) oraz wybrane owoce. Zgodnie z założeniami postu najbardziej optymalny czas postu to od 2 do maksymalnie 6 tygodni.

Kliknij, aby zamówić

Dostawy diety pudełkowej

Posiłki dostarczamy codziennie (poza niedzielą i świętami) w godzinach 03:00 - 08:00, dostawa na niedzielę przyjeżdża z sobotnią, obszar naszych dostaw: Szczecin, Mierzyn, Ostoja, Ustowo i Bezrzecze.  

Więcej informacji

Jeśli chcesz wiedzieć więcej skontaktuj się z nami lub Instytutem Promocji Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej

Chcesz wyrazić opinię o naszej diecie? Napisz do nas Napisz do nas lub do Instytutu Promocji Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej opinie@ewadabrowska.pl.

Przeciwwskazania do stosowania postu warzywno-owocowego:

Ciężka depresja, przyjmowanie leków obniżających odporność (sterydy, cytostatyki) lub chemioterapii, stany po przeszczepach narządów, niewydolność nadnerczy, wyniszczenie organizmu w przebiegu nowotworu, marskość wątroby, dializa nerek, nadczynność tarczycy, cukrzyca typu I, strach przed dietą i ograniczeniem posiłków.

Przykładowe menu

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Niedziela

zakwas z buraków

zakwas z buraków zakwas z buraków zakwas z buraków zakwas z buraków zakwas z buraków zakwas z buraków
plasterki ogórka kiszonego z koperkiem, pomidor, surówka z marchwi kapusta kiszona różowa, sałatka warzywna, pomidor

warzywa kiszone, pomidor, sałatka z surowych warzyw z tartym kalafiorem

słupki ogórka kiszonego, słupki z surowych warzyw, pomidor kapusta kiszona z pietruszką, plasterki świeżych warzyw, pomidor sałatka z marynowanych warzyw, pomidor, sałatka z surowych warzyw surówka z kiszonego ogórka z porem, słupki warzywne, pomidor
krem ze świeżego ogórka zupa pomidorowa krem z kalafiora zupa z pora i brukselki krem brokułowy z jabłkiem zupa ogórkowa krem z cukinii i selera

papryka z warzywami, gotowany kalafior i kapusta, surowe warzywa

kapusta z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, pieczona marchew

warzywa po meksykańsku, gotowany seler z dynią, surowe warzywa

marchew z estragonem, sałatka, gotowany brokuł

sos brokułowy, gotowana papryka z selerem naciowym, talarki swieżych warzyw warzywa pieczone - sos, gotowana kalarepa, słataka z ogórkiem kiszonym cukinia w sosie selerowym, pieczona marchewka z brokułem, surowa warzywa
sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy sok warzywno-owocowy

marchewka pieczona z jabłkiem, sos z pieczonych warzyw, surowe słupki

sałata ze świezych warzyw z dodatkiem sosu pomidorowego

cebula faszerowana, warzywa kiszone, cukinia

surówka z buraka z marchewką, postny colesław, marchewka z jabłkiem

warzywa pieczone, pomidory zapiekane z oregano, słupki papryki surowe talarki, kalafior po tajsku, ketchup curry cukinia faszerowana, ogórek kiszony, pasta czerwona

* - menu może ulec zmianie

Przykładowa dzienna kaloryczność:

kCal 836 Węglowodany 163 [g]
Tłuszcze nasycone 0,62 [g] Sól 4,1 [g]
Błonnik 25,5 [g] Tłuszcz  5,2 [g]
Białko 31,6 [g] Cukier 61,2 [g]